Хамамелис в помощ на кожата - "златното съкровище на билките"

Козметика от Мъртво море


Хамамелис в помощ на кожата - "златното съкровище на билките"

Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название идва от факта, че растението цъфти по същото време, по което миналогодишните му плодове узряват.
Тази билка (Hamamelis virginiana, witch hazel) е използвана през вековете от индианците в Северна Америка. С нея те лекували предимно раните си и различни видове кожни заболявания. Американецът Терон Понд е този, който пръв забелязва този „лек” и го представя на модерната медицина. А тя определено се заинтригува от него, поради почти чудодейните свойства на това растение, дължащи се основно на огромния брой танини в състава му.
Плод и цвят едновременно
Хамамелисът се среща основно в Северна Америка, Китай и Япония. Отличава се със странните си, "парцаливи" цветове, които са наситено, златно жълти до оранжеви - точно поради тази причина го наричат и "златното съкровище на билките". Хамамелисът може да бъде храст или ниско дърво, което в действителност е разновидност на добре познатата ни леска. Наричат го още вещерска леска. У нас се срещат три вида хамамелис - Японски, "Oкосмен" (произхождащ от Китай) и Американски хамамелис. И трите вида не са много популярни, но са доста лесни за отглеждане, красиви са и са перфектни за озеленяване на дворове, както и за лечебни цели. Използват се кората, младите клонки и листата на растението.
Състав на хамамелиса
В листата се съдържат около 10% танини (действащи кръвоспиращо и стягащо), флавоноиди, горчиви агенти и летливо масло. В състава на кората също влизат танините, но тя е богата и на стероли, галова киселина и смоли.
Основни свойства на билката

- противовъзпалително
- седативно
- кръвоспиращо
- аналгетично
Хамамелисът на помощ на кожата
- При мазна кожа и акне - екстрактът от билката не изсушава кожата, като повечето козметични средства против пъпки и същевременно много бързо и успешно се бори с червенината и възпаленията
- Срещу торбички под очите - благодарение на танините си, тази билка стяга бързо кожата. Това е причината да поставите два памучни тампона, напоени с екстракт от хамамелис за около 15-20 минути върху очите си - след това няма да има и следа от подпухналостта
- При слънчеви изгаряния- охлажда кожата, успокоява раздразненията и осигурява по-бързо заздравяване
- При порязвания и ухапвания от насекоми- спира неприятните усещания, без да дразни кожата и спомага бързото и възстановяване
- При розацея и псориазис, лечението с хамамелис също може да даде много добри резултати

Продукт с екстракт от Хамамелис, предлаган от Marelin Cosmetics:
Хидратиращ неомазняващ крем с екстракт от Хамамелис